Purløg i haven

Purløg på æggekagen, på salaten, på kartoflerne, på smørrebrødet. Purløg bruges i stor stil i madlavningen, og særligt om sommeren er den en stor favorit i køkkenet.

Men der er slet ingen grund til at gå i supermarkedet og hente et bundt purløg til dagens madlavning. Purløg kan nemlig nemt dyrkes, så du kan få glæde af det året rundt. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du giver dig i kast med at dyrke purløg.

Dyrkning af purløg – sådan gør du

Der er flere solskinstimer, temperaturen stiger og blomsterne springer ud. Det er foråret, der kigger frem – og det samme gør purløgene. Purløg blomstrer allerede i april og kommer igen sæson efter sæson, når først du har dyrket det én gang.

Med hjemmedyrket purløg skal du aldrig ærgre dig over at mangle prikken over i’et på æggemaden eller bruge penge på supermarkedernes purløg gang på gang.

 

Vil du så eller plante?

Du kan både så og plante purløg. Den sidste løsning er naturligvis hurtigst, da løget allerede er etableret på den måde. Vi vil alligevel gennemgå begge metoder, så du kan vælge den helt rette løsning for dig. Uanset hvad du vælger, er det bedst at anlægge dine purløg i begyndelsen af foråret.

Hvis du vil så purløg:

  • Spred dine purløg i et højbed eller lignende med en afstand på 25×25 cm.
  • Purløg spirer meget langsomt, og der kan sagtens gå helt op til en måned, før der er purløg at spotte.
  • Væbn dig med tålmodighed – du kan nemlig først høste til næste år.

Hvis du vil plante purløg:

  • Skil de enkelte planter forsigtigt fra hinanden – hvert løg er én plante.
  • Du kan plante purløgene alene eller i bunder af 2-3 stk.  
  • Plant purløgene med 5 cm dybde, og vand derefter.
  • Du kan begynde at høste dine purløg med det samme.

 

Hvor er det rette sted?

Alle planter og krydderurter har forskellige behov, og med purløg skal du gå efter et sted, hvor der er en god varme, men også noget skygge. Det kan være en fordel at plante i højbed, så du selv kan vælge den bedste placering.

Det er vigtigt, at du sørger for fugtig jord i højbedet, krukken, eller hvor du ellers vil plante. Det vigtigste er, at der ikke er kalk i jorden, da purløgene ikke trives i det. I Danmark plejer vi ikke at gå mange dage uden regnskyl, men hvis det alligevel skulle ske, er det vigtigt, at du selv holder jorden fugtig ved at vande.

Du kan faktisk få purløg året rundt ved at flytte dem til en urtepotte i begyndelsen af efteråret. Så kan du sagtens få glæde af den i vindueskarmen vinteren over. Når du rykker dine purløg indendørs, skal du huske at vande dem jævnligt og gerne udstyre med potteplantegødning en gang imellem.

Skal purløg klippes ned?

I sommermånederne er det bedst, hvis du klipper dine purløg ned regelmæssigt, så dine purløg bliver ved med at vækste og vokse. Det betyder altså, at din plante har det allerbedst, hvis du klipper de smukke lilla blomster af, selvom det kan være en smule vemodigt. Det skyldes, at purløgenes blomstring fjerner blødheden fra stilkene, og det vil bestemt ikke give dig den samme oplevelse på æggemaden. Som tommelfingerregel kan du beskære purløgene, når den lilla farve på blomsten er falmet – så er det tid! Det er faktisk bedst, hvis du blot klipper purløgene helt ned, selvom planten ser noget amputeret ud bagefter. Men selvom det ser voldsomt ud, begynder den hurtigt at vækste med nye stilke igen, som helt sikkert vil bringe glæde.