Gulerod i højbed

Drømmer du om et højbed med lækre grøntsager? Så er gulerødder et rigtig godt sted at starte! Her er tale om en grøntsag, der ikke kræver det store. Med andre ord er det svært at gøre noget galt, når først du har dyrket dine gulerødder. De har ikke de store krav til jordforholdene, vejret påvirker dem sjældent betydeligt, og så er der jo et utal af anvendelsesmuligheder – både i retter og bare som de er.

Hvornår skal man plante gulerødder?

Gulerødder er en af de grøntsager, som kan sås og høstes flere gange på et år. Der må ikke være nattefrost, når du sår, men gulerodsfrø kan faktisk spire ved helt ned til 4°C, og der er ingen grund til bekymring for, at temperaturen bliver for høj her i Danmark.

Vi vil anbefale, at du sår dine gulerødder, når jorden er omkring 8°C – det vil være i løbet af foråret. Men ellers anbefales det, at du sår, når temperaturen er mellem 10°C og 30°C, og så kan du forvente, at frøene vil spire i løbet af en uges tid.

Du kan så gulerødder flere gange i løbet af foråret og sommeren. På den måde har du altid friske gulerødder lige ved hånden.   

Forbered jorden, inden du planter

Som nævnt har gulerødder ikke de store krav til jorden, men der findes alligevel anbefalinger til, hvordan jorden skal være for at få de mest optimale forhold. Det vigtigste er, at jorden er løs et godt stykke ned, så alle rødderne også ligger i porøs jord.

Når du planter i højbed, har du heldigvis de bedste omstændigheder for at skabe den perfekte jord. Hvis du har jord i dit højbed i forvejen, er dette også en af grundene til, at det er bedst at vente med at så, til temperaturerne er en smule højere – for at undgå, at jorden er for fugtig.

Hvordan planter man gulerødder?

Når du har styr på tidspunktet, og jorden er let og porøs, så er det tid til at så! Gulerodsfrø skal sås i riller, og det er en god idé at vande let i rillen, før du lægger frøene ca. 1-2 cm ned i jorden.

TIP: Det er bedst, hvis du undlader at gøde jorden, inden du sår.
Dine gulerødder har de bedste forudsætninger uden for meget næring i jorden.

Når gulerødderne er begyndt at vokse godt, skal du være opmærksom på at tynde ud i dem, hvis de vokser for tæt. Når du tynder ud, skal afstanden optimalt set være 2-5 cm. Det kan også være en god idé også at tilføje noget kompost imellem rækkerne med tiden, som hjælper med at holde på fugtigheden.

Med denne simple metode bør du kunne høste de første gulerødder efter omkring 2 måneder, alt efter hvilken gulerodssort du har valgt.

Dyrkningsvejledning – når gulerodsfluen kommer forbi

Gulerodsfluen – ja, det er faktisk et rigtigt insekt! Gulerodsfluerne går specifikt efter at lægge æg i gulerødderne, som med tiden bliver til larver, der gnaver i gulerødderne. Til tider kan der være tale om små angreb, som blot kan skæres væk, men det kan også ødelægge høsten helt. Men hvad kan man så gøre, tænker du måske? Gulerodsfluerne lægger æg der, hvor gulerødderne stikker op. Derfor er den eneste og bedste løsning at placere et myggenet over gulerødderne, hvor gulerodsfluerne ikke kan trænge ind.