Krydderurter i højbed
Krydderurter er fast inventar i de fleste danske køkkener, hvad end det er i simreretten, på æggemaden eller til at toppe salaten af med.
Måske har du været vant til at gribe en potte dild eller et bundt frisk timian fra køledisken i supermarkedet, fordi du ved, at det skal bruges i dagens middag. Og når krydderurten efterfølgende har gjort sit arbejde, kan den få lov at visne på køkkenbordet, så du er nødsaget til at købe en ny næste gang, den skal i brug.
Men du behøver slet ikke købe nye krydderurter igen og igen, når du kan dyrke dem i haven, på terrassen eller altanen – og det er meget nemmere end du tror. Mange krydderurter stortrives nemlig i højbede, fordi jorden er ca. 8 grader varmere, end hvis du planter dem i et andet bed i haven. Hos Grönfeld sælger vi alverdens højbede, hvor dine krydderurter kan vokse godt, og samtidig kan du vælge forskellige størrelser, alt efter hvad du har plads til. På den måde kan du nemt og enkelt klippe den smule purløg og hente et par blade frisk basilikum, lige når du står og mangler det.
Hvilke krydderurter i højbed?
Krydderurter er et vidt begreb, og det er vigtigt at undersøge, hvad der kan overleve i dine højbede, før du giver dig i kast med at drysse frø. Først og fremmest er det selvfølgelig væsentligt, at du dyrker krydderurter, du kan lide og ofte benytter. Dog er det ikke alle krydderurter, der fungerer lige godt udendørs i et højbed, men det vil vi gennemgå nærmere her:
Flerårige krydderurter til højbedet:
-
Purløg
- Purløg vokser hurtigt frem igen, så snart de bliver klippet ned. Den er altså utroligt nem at holde.
-
Persille
- Persillen er kun 2-årig, og så skal den plantes på ny. I mellemtiden kan du få rig glæde af persillen i det danske køkken.
-
Løvstikke
- Hvis persillen ikke er kommet frem endnu, er løvstikken et fremragende alternativ i de tidlige forårsmåneder.
-
Fransk estragon
- Fransk estragon er lidt sart at dyrke, og det kan være en god idé at dække den til over vinteren, hvis den skal skyde frem igen til næste forår.
-
Timian (alle varianter)
- Timian kan bruges og klippes hele året. Samtidig er den velegnet til mange gryderetter, supper og kødretter.
-
Salvie
- Salvie er flerårig og går godt med mange andre gængse krydderurter.
-
Oregano
- Oregano er en hårdfør krydderurt. Derfor er den også nem at holde, og den kan trives de fleste steder.
-
Mynte
- Mynte stortrives stort set overalt og breder sig meget villigt – til tider for meget.
1-årige krydderurter til højbedet:
-
Dild
- Frisk dild er en stor sommerfavorit, men hvis du ønsker at bruge dild uden for sæson, skal det fryses ned.
-
Kørvel
- Kørvel er ikke en lige så brugt krydderi, men den er alligevel en stor smagsgiver i supper, sauce eller fiskeretter.
-
Koriander
- Koriander deler ofte vandene. Den bruges ofte i det asiatiske køkken og er nem at tage frø af.
Varmekrævende krydderurter til højbedet (forår og sommer):
-
Basilikum
- Basilikum er varmekrævende og allerbedst i et drivhus. Du kan dog sagtens plante den i starten af juni måned og få rig glæde af den henover sommeren.
-
Rosmarin
- Med rosmarin er det vigtigt, at den står i læ og har det lunt nok.
Hvilken gødning til krydderurter?
Du kan få gødning beregnet specifikt til dine krydderurter, men de fleste krydderurter er faktisk forholdsvis nemme at passe. Alligevel er det en god idé at udstyre dine krydderurter i højbed med noget gødning en gang imellem, så de trives og vokser bedre. Det er dog vigtigt, at du ikke gøder for ofte, da det kan give ændringer i smagen på dine krydderurter – én gang i måneden bør være tilstrækkeligt.
Find inspiration her